Информисана мама, здрава беба


Како безбедно живети са хемикалијама?
Све што (будућа) мама треба да зна о хемикалијама


Носилац пројекта: Удружење токсиколога Србије
Пројекат финансиран од стране Министарства здравља Републике Србије


Без обзира да ли сте већ трудни, дојите Вашу бебу или само размишљате о проширењу породице, пред Вама је период наде, узбуђења, ишчекивања, али и брига. Можда већ сада размишљате о томе како можете активно учествовати у креирању безбедног окружења за Вашу бебу.

Штетни ефекти алкохола и дуванског дима на развој плода и каснији развој и здравље детета су свима познати, али шта је са изложеношћу другим, бројним хемикалијама које нас окружују? Живот у савременом добу са собом носи бројне изазове, наша планета је загађена, а токсичне хемикалије присутне су у нашим домовима, производима које свакодневно користимо, храни коју једемо, ваздуху који удишемо…

Ипак, јасне смернице које информишу жене које су трудне или доје, о потенцијалним ризицима које неке од ових хемикалија могу представљати за њихове бебе, не постоје. Уместо тога, суочени смо са изузетно великим бројем информација које често нису научно засноване и које стварају нелагоду и узнемиреност код будућих мајки и дојиља.

На веб-страници пројекта можете наћи корисне информације и препоруке о томе како да правите здравије изборе и утичете на смањење изложености различитим хемикалијама, у мери у којој је то могуће.


Comments are closed.