Нови пројекат Удружења токсиколога Србије је у области научноистраживачке и едукативне делатности у култури. Донатор је Секретаријат за кутуру града Београда за илустровану публикацију „Мала књига о Момчилу Ст. Мокрањцу“.

Илустрована публикација о животу и делу Момчила Ст. Мокрањца, изузетног хемичара са Сорбоне, оца српске токсикологије биће намењена млађим читаоцима и омогућиће да се на занимљив начин сазна о овом научнику и универзитетском професору, потомку познатог композитора Стевана Ст. Мокрањца. Како је живот и дело професора Мокрањца мало познато широј јавности текст публикације представиће сажет преглед о његовом детињству у чувеној српској породици, школовању у Француској, радном искуству у хемијским лабораторијама, Народној банци (испитивао плочице за сребрни новац) и Фармацеутском факултету Универзитета у Београду где је био први професор токсикологије у нашој земљи.

Подносилац и реализатор пројекта, проф. др Данијела Ђукић-Ћосић, већ пет година интензивно истражује лик и дело проф. др Момчила Ст. Мокрањца сакупљајући архивска документа, научне радове, податке о свим доприносима које је професор имао за развој токсикологије и фармације, како током припреме изложбе о професору у САНУ МОМЧИЛО СТ. МОКРАЊАЦ – ХЕМИЧАР, ПРОФЕСОР, ТОКСИКОЛОГ (sanu.ac.rs), тако и током рада на Меморијалној поставци посвећене професору у Родној кући његовог оца Стевана Мокрањца у Неготину Memorijalna postavka Momčilu St. Mokranjcu – Krajina (muzejkrajine.org.rs). Новим пројектом, проф. др Данијела Ђукић-Ћосић настоји да младима промовише истакнутог универзитетског професора Момчила Ст. Мокрањца, указујући да је породица Мокрањац изнедрила великане не само у музици већ и науци и образовању, као и да токсикологију, науку о штетним ефектима супстанци, приближи млађим читаоцима како би касније боље разумели науку која нам осигурава да живимо безбедно у 21. веку, веку хемикалија.